Cannabis sativa, podgatunek rośliny konopi, zawiera aromatyczne związki węglowodorowe zwane kannabinoidami. Najobfitszym kannabinoidem i głównym składnikiem psychoaktywnym jest Δ9-tetrahydrokannabinol. Kannabinoidy aktywują dwa rodzaje receptora kannabinoidów sprzężonych z białkiem G: receptor kannabinoidów typu 1 (CB1) i receptor kannabinoidów typu 2 (CB2). Istnieje ciągłe zainteresowanie i rozwój badań mających na celu zbadanie potencjału terapeutycznego konopi. Δ9-tetrahydrokannabinol wywiera biologiczne funkcje w przewodzie pokarmowym. Konopie były stosowane w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, takich jak ból brzucha i biegunka. Układ endokannabinoidowy (czyli endogenne krążące kannabinoidy) pełni funkcje ochronne w przewodzie pokarmowym i stanowi obiecujący cel terapeutyczny przeciwko różnym schorzeniom układu pokarmowego, takim jak choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego oraz zaburzenia związane z wydzielaniem i motoryką. Niniejsza recenzja rzuca światło na rolę konopi w jelitach, wątrobie i trzustce, a także na inne objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak nudności i wymioty, zespół nadmiernego wymiotowania związanego z kannabinoidami, anoreksja, utrata wagi i przewlekły ból brzucha. Chociaż obecna literatura naukowa popiera stosowanie marihuany w leczeniu zaburzeń trawiennych, kliniczna skuteczność konopi i jej składników w leczeniu różnych schorzeń układu pokarmowego pozostaje niejasna.
źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27792038/