Farmakologia, Efekty Kliniczne i Potencjał Terapeutyczny Kannabinoidów w Chorobach Przewodu Pokarmowego i Wątroby.

Konopie i kannabinoidy (takie jak tetrahydrokannabinol i kannabidiol) są często używane w celu złagodzenia objawów związanych z układem pokarmowym. Kannabinoidy wpływają na układ odpornościowy, reakcje zapalne, a także funkcje neuromuskularne i sensoryczne narządów trawiennych, w tym trzustki i wątroby. Kannabinoidy mogą powodować hiperemezę i zespół cyklicznego wymiotowania, ale mogą także być stosowane w celu zmniejszenia zapalenia układu pokarmowego, trzustki czy wątroby, a także leczenia zaburzeń motoryki, bólu i zaburzeń czynnościowych. Kannabinoidy aktywują receptory kannabinoidowe, które hamują uwalnianie przekaźników z neuronów presynaptycznych, a także hamują diacyloglicerol lipazę alfa, zapobiegając syntezie endokannabinoidu 2-arachidonoyl glicerolu. Niemniej jednak konieczne są randomizowane badania kliniczne, aby wyjaśnić ich skutki u pacjentów; te związki mogą wywoływać działania niepożądane w centralnym układzie nerwowym (takie jak senność i psychoza) lub u rozwijającego się płodu, gdy są stosowane w celu zwalczania nudności i wymiotów w trakcie ciąży. Terapie oparte na kannabinoidach mogą również maskować objawy i procesy chorobowe, na przykład u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit. Ważne jest, aby gastroenterolodzy i hepatolodzy zrozumieli mechanizmy, skutki i ryzyka związane z kannabinoidami.

Roślina konopi, Cannabis sativa, była uprawiana przez ludzi do celów leczniczych i innych od tysiącleci. Cannabis zawiera wiele aktywnych związków, z których najlepiej zbadane to kannabinoidy: ∆9-tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD). Cannabis i jej pochodne wpływają na wiele procesów trawiennych poprzez układ endokannabinoidowy. Klinicy spotykają pacjentów, którzy pytają o kannabinoidy w celach trawiennych lub już je stosują. Przeglądamy mechanizmy działania kannabinoidów i ich efekty terapeutyczne (dla wcześniejszych przeglądów, patrz ref. 1), skupiając się na wynikach badań klinicznych, jeśli są dostępne.

Receptory kannabinoidowe w przewodzie pokarmowym THC aktywuje sprzężony z białkiem G receptor kannabinoidowy 1 (CNR1, zwany również CB1) i receptor kannabinoidowy 2 (CNR2, zwany również CB2). Kannabidiol (CBD) jest agonistą CB2. CB1 jest wyrażany w całym przewodzie pokarmowym, głównie w neuronach mięśniówki i podśluzówki, a także w komórkach nie-nerwowych, takich jak komórki nabłonka.2 CB2 jest wyrażany przez komórki zapalne i nabłonkowe, a w mniejszym stopniu przez neurony mięśniówki i podśluzówki.3,4 CB1 jest również wyrażany w mózgu. Endogenne ligandy (endokannabinoidy) obejmują lipidy pochodzenia kwasu arachidonowego: anandamid (AEA) i 2-arachidonoylglicerol (2-AG). Kannabinoidy wpływają na przewód pokarmowy5, na nerwy cholinergiczne, tachykininergiczne lub VIPergic w splotach mięśniówki i podśluzówki; na włókna nerwowe w mięśniach okrężnych i podłużnych; oraz na komórki nabłonka krypt. Kannabinoidy mają pośredni wpływ na komórki mięśni gładkich poprzez ich działanie na neurony.5–7 Dla przeglądu ekspresji CB1 i CB2, patrz ref.8

źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32673642/

Dodaj komentarz